Analysis workflow of various nutrients at NFML
Analysis workflow of various nutrients at NFML

식품은 다량영양소, 미량영양소, 기능성 성분 및 첨가물을 비롯한 다양한 성분으로 구성됩니다. 식이 성분 분석에는 고전적인 영양소 분석 방법이 여전히 사용되지만 과학 연구는 질량 분석법과 결합된 가스 또는 액체 크로마토그래피와 같은 고급 전략으로 전환되고 있습니다. MS 기반 방법은 민감도, 정확도 및 처리량 면에서 선호됩니다. 이러한 방법을 효과적으로 사용하려면 특정 영양소 또는 영양소 범주에 대한 효과적이고 신뢰할 수 있는 추출 방법도 필요합니다. NFML에서는 다양한 식품 공급원의 식별 및 정량화를 위한 LC-MS/MS 기반 방법뿐만 아니라 다양한 영양소에 대한 새롭고 개선된 추출 방법을 개발합니다. 우리의 최근 프로젝트는 다양한 유형의 지질, 비타민, 미네랄, 유리 아미노산뿐만 아니라 셀레노-아미노산과 같은 보다 구체적인 영양소 하위 범주를 분석했습니다. 


연구 결과:

  1. Dynamic stability of cholesterol and desmosterol in human milk from four Asian countries. Food Science and Biotechnology 2022, 31(12), 1513-1522.
  2. Comprehensive analysis of fatty acids in human milk of four Asian countries. Journal of Dairy Science 2021, 104(6), 6496-6507.
  3. A Comparison of Vitamin and Lutein Concentrations in Breast Milk from Four Asian Countries. Nutrients 2020, 12(6), 1794.
  4. Comparative Analysis of Free Amino Acids in Human Milk in Four Asian Countries. (Poster presentation during the 2022 Korean society for Biotechnology and Bioengineering-Spring Meeting and International Symposium)
  5. The absolute quantification of free amino acids in human milk using a triple quadrupole mass spectrometry. (Poster presentation during the 2021 Korean society for Food science and Technology- International Symposium and Annual Meeting)
  6. Analytical library of small carbohydrates: hide and seek. (Poster presentation during the 2021 Korean society for Food science and Technology- International Symposium and Annual Meeting)